Forside  •  Anetavle  •  Database  •  Slægter  •  Artikler  •  Link  •  Kontakt 

Kristian Jakobsen. Udsnit af fællesbillede fra Sukkerfabrikken i Gørløv

Amanda

Kristian Niels Valdemar Jakobsen

& Amanda Carlsdotter

 

Kristian bliver født 1882 i Bjerre, Svallerup sogn. Søn af søfarende Frederik Joachim Emanuel Jacobsen og hustru Sidsel Marie.

Han bliver født hos moderens far, Niels Pedersen som er vejmand i Bjerre. Grunden til at han blev født hos moderens far er formodentlig for at hans far er ude at sejle.

Kristian bliver bliver på egnen, men har været en afstikker til Store Fuglede sogn hvorfra han vender tilbage til Bjerre i 1899.

 

Kristian møder Amanda Carlsdotter, som er en svensk flicka og i 1906 rejser de hjem til Amandas forældre i Blekinge, Sverige for at blive gift. Amandas forældre er Carl Svensson og Maria og de bor i Eringsboda forsamling (sogn), Medelstad herred i Blekinge.

Amanda har 10 søskende, så der har nok været brug for at hun har søgt til Danmark for at prøve lykken.

 

De bosætter sig i Vindehelsinge i Kirke Helsinge sogn og i 1907 får de datteren Emma Marie og i 1914 får de en datter mere som hedder Hilda Viktoria.

De bliver boende i sognet frem til sidst i 1920'erne, hvor de flytter til Bjerre Mark i Svallerup sogn.

Kristian er husmand og landarbejder og bliver senere tækkemand. På et tidspunkt komer han også til at arbejde på sukkerfabrikken i Gørløv.

 

Ved folketællingen i 1916 er Kristian landarbejder og har en årsløn på 600,- kr. og han betaler hele 4,- kr. i kommuneskat.

 

Ud over de to døtre har Kristian og Amanda en plejesøn som også bliver en del af familien. Det er Hans Rafael Lauritzen som er født i 1904. Hans er Kristians storesøsters søn som hun havde fået i København med en ukendt far.

Hans får senere øgenavnet "Fætter Knas" og ender altid med at være et festligt indslag ved endhver fest, sammen med hans elskede harmonika.

 

Når børnebørnene var på besøg hos mormor Amanda i Bjerre kunne de blive forkælet lidt med en rugbrødsmad med puddersukker (brun farin), men når sådan nogle knægte havde fået masser af frisk luft var sulten stor. Når Amanda synes at nu kunne det være nok, så skar hun bare rugbrødsskiverne tykkere og tykkere...

 

Amanda dør i 1944, 66 år gammel og Kristian i 1952, 70 år gammel

 

 

Forældre til Kristian:

Frederik Joachim Emanuel Jacobsen & Sidsel Marie

Forældre til Amanda: Carl Svensson & Maria

 

 

Deres børn:

Emma Marie Jakobsen, 1907

Hilda Viktoria Jakobsen, 1914

 

Deres plejebarn:

(Kristians søster Dagmar Marie Jakobsens søn)

Hans Rafael Lauritzen, 1904

Amanda & Kristian

Fællesbillede fra sukkerfabrikken i Gørløv

©Arne Jonesen   jonesen@mail.dk

#1