Forside  •  Anetavle  •  Database  •  Slægter  •  Artikler  •  Link  •  Kontakt 

©Arne Jonesen   jonesen@mail.dk

#5-b

 

Halehuset

Ostebrødshuset

Det Blå Palæ - Kildebakkehuset

Kommunehuset

Klemmehuset

Huse ved Buerup

Som har været beboet af familien Jonesen/Jonassen

Vis Jonesen ved Buerup på et større kort

Halehuset

Halehuset har navn efter sin beliggenhed på Halleby Hale, som ligger på hjørnet af Sæbyvej og Hallebyorevej og tæt ved Hallebyåens indløb i Tissø.  

Lars Christian Jonassen flyttede fra Jorløse sogn til Sæby sogn i 1896, og havner ca. år 1911 i Halehuset.

Halehuset blev familiens samlingssted helt frem til 1934 hvor Lars Chr. dør.

Lars Chr. og hans kone Marie fik 10 drenge og 2 piger (den ene døde dog som 6-årig).

Den store flok drenge, som alle var landarbejdere eller bønderkarle som man kaldte dem, var en familie der holdt sammen og man skulle derfor ikke gøre sig uvenner med en af Jonasser'ne når der var fester i de lokale forsamlingshuse. Og ufred kunne der jo let opstå når øl og brændevin var en vigtig del af en "god" fest.

Når Lars Chr. og Maries børn og børnebørn manglede et sted at bo, så flyttede de ofte et år eller to ind i Halehuset, hvor der altid blev gjort plads til de husvilde familiemedlemmer. Og var der familiemedlemmer som havde svært ved at passe deres børn, kom de ofte i pleje hos Lars Chr. og Marie.

De mange år med familien Jonassen i Halehuset og de mange bønderkarle der stammede fra huset gjore Halehuset til et berømt/berygtet sted i Buerup og omegen og i folkemunde blev huset ofte kaldt for "Jonasserup"

 

 

Lars Christian bor i huset fra 1911 frem til sin død i 1934. Hans Kone Marie frem til sin død i 1923.

De 5 yngste af deres børn bliver konfirmeret i Halehuset.

 

Den ældste af sønnerne Jens Christian og hans kone Karoline bor hjemme ved forældrerne i Halehuset i 2-3 år frem til 1918.

 

Datteren Laura og hendes børn, bor i flere omgange i Halehuset og det bliver hendes faste bopæl de sidste år af hendes liv, hvor hun også er husbestyrerinde for sin far. Hun dør i 1932.

 

Barnebarnet Jørgen Jonessen, hustruen Marie og sønnen Carl, flytter ind i Halehuset da de bliver gift i 1929 og bor her frem til ca. 1932. Deres søn Ib bliver også født her.

Ostebrødshuset

Jørgen Jonessen og Marie med deres børn Carl og Ib, flytter midt i 1930'erne ind i Ostebrødshuset. Her får de børnene Jens og Jytte.

Det Blå Palæ -Kildebakkehuset

Ca. 1940 flytter Jørgen Jonessen, hustruen Marie og deres børn: Carl, Ib, Jens og Jytte ind i Kildebakkehuset, også kaldet Det Blå Palæ. Her bliver Keld og Edith født. Keld dør dog kort tid efter fødslen.

I den ene ende af Det Blå Palæ var der en Marskandiserforretning.

Kommunehuset

Ca. 1945 har Jørgen Jonessen problemer med helbredet p.g.a. stenlunger og familien må flytte ind i Buerups Kommunehus. Jørgen og Marie får her deres sidste barn, Niels Jørgen.

Jørgen bor i Kommunehuset frem til hans død i 1966.

Klemmehuset

Omkring 1932 flytter Jørgen og Marie Jonessen ind i Klemmehuset, sammen med deres drenge Carl og Ib. De får pigen Ruth mens de bor i huset, men hun dør kort tid efter fødslen.

Kort tid efter Jørgen Jonessens død i 1966, flytter hans hustru Marie tilbage til Klemmehuset, hvor hun bor frem til sin død i 1973